Субота, 20.04.2024, 07:12

Вітаю Вас Вельмишановний | RSS

Головна » 2008 » Грудень » 18 » Що таке патріотизм?
00:09
Що таке патріотизм?
"Що потрібно нашій державі, що потрібно Україні, щоб бути сильною, щоб кожен був гордий тим, що народився в своїй країні?

Багато хто каже, що нам потрібне патріотичне виховання. Але давайте спочатку розберемося, що ми хочемо розвинути в душі молодої людини. Що таке патріотизм?

Щоб уникнути звинувачень, я навмисно приводжу вам цитату В.І. Леніна: "Патріотизм - одне з найбільш глибоких почуттів, закріплених віками та тисячоліттями відокремлених вітчизн" , а тепер визначення Ленькавського : "Патріотизм - це почування. Це любов до батьківщини і любов до його народу...Патріотизм - це емотивний настрій людей, що свідомі того, що вони люблять свою батьківщину". В обох тезах ми бачимо, що патріотизм - це любов, об'єктом якої є батьківщина. Тепер дамо визначення словам "батьківщина" та "любов".

Батьківщина - історично приналежна народу територія з її природою, населенням, особливостями історичного розвитку, мовою, культурою, традиціями

Любов - афективний психологічний стан, який супроводжується появою домінанти (об'єкту любові) та звуженням свідомості".

Підкреслю, що це визначення не зачіпляє питання виникнення любові, а тільки дає характеристику психологічного стану. Тобто тут нема чого сперечатися. І ці процеси ми можемо знайти і в простій закоханості до дівчини ( підкреслюю: я кажу не про ті випадки, коли дівчина просто подобається, а про справжнє почуття любові). Я закохався і в моїй психіці з'явилась домінанта в образі дівчини. Усе що відноситься до неї отримує позитивну емоційну окраску, а в інших імовірних об'єктах я починаю бачити більше, ніж завжди, недосконалостей, негативних рис. Звуження свідомості - стан, при якому йде фокусування на об'єкт.

З появою домінанти - батьківщини все що входить в її поняття отримує позитивну емоційну окраску, а все що не входить - емоціональнонегативну. Під час звуження свідомості перевага негативних емоцій може викликати і викликає міжнаціональну та міждержавну ворожнечу, не маючи для цього підстав.

Хочу також зазначити, що емотивний настрій патріотизму вигідний владі будь-якій державі, а інколи вона перегодовує це почування, викликаючи спотворення - шовінізм ( ненависть до інших батьківщин). Домінанта може ставати все сильнішою, а звуження свідомості все глибшим. Прикладом і підтвердженням цієї думки може слугувати футбольні фанати, які під час матчів до синців люблять свою команду. Просто доводять винятковість команди кулаками, а не покращенням якості гри.

Націоналізм - буржуазна та дрібнобуржуазна ідеологія і політика, а також психологія в національному питанні. Основа націоналізму - ідеї національного звеличення та національної винятковості, трактовка нації як висшої поза історичної та надкласової форми спільноти" . "Нація - історична спільнота людей, яка склалася в процесі формування спільності їх територій, економічних зв'язків, літературної мови, деяких особливостей культури та характкру "Націоналізм - це діяння в інтересах власної нації і мислення інтересами та світоглядом свого народу... Головні цілі націоналізму є цілі політичні, бо інтереси нації - це не краса пісні і ноші, що можуть стати задовільним предметом шанування романтичних патріотів, але найреальніші політичні соціяльні справи, від яких залежить буття народу". "Український націоналізм є духовним і політичним рухом, що зродився з внутрішньої природи Української Нації в часі її зусильної боротьби за підстави і цілі творчого буття".

Виходячи з наведених визначень можна зробити висновок, що націоналізм є:

1.вольовим енергійним ефективним рухом

2.має кінцеву мету - влада своєї нації на своїй території.

Існують три види країн: там де націоналізм стоїть при владі ( Ізраїль, Англія, Китай, Індія, тощо), денаціоналізовані (Татарстан, що входить до складу Російської Федерації) та там де постійно точиться боротьба за право нації представляти провідну верству населення (Грузія, Казахстан, Словакія, республіки колишньої Югославії). Рано чи пізно Україна стане національною державою чи зникне.

Тепер проведемо більш чіткий кардон між Н. та П. Категорією мислення патріотизму є народ, як етнографічне поняття ( територія землі, традиції, природа, архітектура, тощо). Категорією мислення Н. є нація, як політичне поняття, як предмет історичного процесу не лише в сучасності, але й в минулому й майбутньому. Прикладом П. може слугувати хлопоманство 20 ст. Прикладом Н. - національно-визвольна боротьба. Впровадження демократичних методів формування кадрів органів студентського самоврядування є запорукою відбору людей які висунули свої кандидатури самостійно, людей які свідомо прагнуть влади над іншими. Тобто відбору майбутньої еліти держави. Їхнє думання категорією "нація" буде гарантією поступу України.

Висновок.

Я не казав, що патріотизм це погано. Почуття патріотизму є в кожній людині, яке виникає через доведення своєї досконалості "Я", але немає ніякого сенсу розвивати в людині почуття патріотизму, бо гіпертрофія призведе до переваги у структурі негативних емоцій, що може спричинити явище щовінізму. Навпаки націоналістичне самовиховання - гарант стабільності і міцності народу".

Категорія: Це цікаво!!! | Переглядів: 3446 | Додав: Mad_MAX | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]