Четвер, 25.04.2024, 04:40

Вітаю Вас Вельмишановний | RSS

Головна » 2010 » Квітень » 21 » Янукович в Америці
00:27
Янукович в Америці
Президент України Віктор Янукович скористався запрошенням Президента США Барака Обами і поїхав на декілька днів у Вашингтон брати участь у Саміті з питань ядерної безпеки. Б.Обама "привітно чекав" своєї першої можливості особисто поговорити з В.Януковичем. У Вашингтоні Президент України також зустрічався з керівництвом Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Всесвітнього банку.

Напередодні поїздки В.Януковича у Вашингтон було заявлено, що під час візиту в США пріоритетом для Президента України будуть перемовини з керівництвом МВФ і Всесвітнього банку. Очікувалося, що перемовини "будуть служити поновленню активної співпраці України з цими фінансовими організаціями і залученню міжнародної фінансової допомоги для подолання кризових явищ в економіці України".

У Вашингтоні після зустрічі з українським лідером директор-розпорядник МВФ Домінік Строс-Кан підтримав зусилля Президента України з відновлення економіки країни. "Я висловив нашу підтримку зусиль Президента з пожвавлення економіки після глибокої рецесії 2009 року. У зв'язку з цим я наголосив на важливості прийняття в Україні економічно обґрунтованого бюджету на 2010 рік з метою укріпити стійкість податково-бюджетної сфери і підтримати відновлення (економіки, - ред.)", - зазначив директор-розпорядник МВФ.

У свою чергу В.Янукович заявив, що йому вдалося знайти взаєморозуміння з МВФ. За підсумками перемовин з місією МВФ Президент України повідомив, що Україна і МВФ протягом двох тижнів підготують спільний лист про поновлення співпраці. За словами глави держави, сторони домовилися, що лист буде розглянуто оперативно і на вже відпрацьованих умовах. "Йдеться не тільки про програму на 2010 рік, а також і про програму на 2011 рік", - наголосив В.Янукович.

З Президентом Всесвітнього банку Робертом Зелліком В.Янукович обговорив перспективи співпраці України і Всесвітнього банку в рамках двох програм загальною сумою близько $850 млн. "Йдеться про дві програми, першу з яких ми оцінюємо на сьогоднішній день приблизно в $500 млн., а другу - приблизно в $350 млн.", - зазначив Президент України.

Крім того, В.Янукович і Р.Зеллік обговорили питання інвестиційних проектів, у реалізації яких в Україні міг бути зацікавлений Всесвітній банк. "Ми обговорили питання кредитування приватного бізнесу, муніципальної програми розвитку, яку плануємо. І з цією метою плануємо створення інвестиційного агентства", - сказав Президент України.

Крім того, цього разу США добилися від України рішення, якого чекали протягом десяти років. Офіційний представник Білого дому Роберт Гіббс заявив, що до 2012 року Україна відмовиться від використання високозбагаченого урану і переорієнтує дослідницькі центри на роботу з низькозбагаченим паливом.

У свою чергу лідер політичної партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк зазначив, що згода на вивезення високозбагаченого урану з України є "платежем" за хорошу зустріч на Заході Президента України В.Януковича.

А.Яценюк поки не бачить у перемовинах, що проводяться у США, жодної перемоги. "Це були не перемовини, а платіж за те, щоб на Заході добре зустріли", - наголосив політик.

"Так, міжнародні перемовини не проводяться. Ми поки нічого не отримали, і як бачу, нічого не отримаємо", - зазначив А.Яценюк. За його словами, "Україна може вивезти свій уран", але "ми вивозимо ці ядерні матеріали, і остаточно позбавляємося перемовної позиції в цьому плані".

Проте В.Янукович зазначив, що вивезення високозбагачених ядерних матеріалів з України буде здійснюватися поступово. "Ми домовилися, що вивезення високозбагачених ядерних матеріалів з України буде здійснюватися поступово, з наданням фінансової допомоги, необхідних технологій для зменшення ризиків, які є на сьогодні в нашій державі щодо зберігання, захисту ядерних матеріалів", - повідомив Президент України.

За словами В.Януковича, українська сторона збирається співпрацювати у цьому питанні з іншими країнами, зокрема - з Росією і США.

Під час зустрічі з Президентом РФ Дмитром Медведєвим у Вашингтоні В.Янукович заявив, що Україна розраховує отримати підтримку Росії у своїй ініціативі з перероблення високозбагаченого урану. "Україна виступила з ініціативою, і я сподіваюся, ви нас підтримаєте - про прийняття високозбагаченого урану і його перероблення", - сказав Президент України.

Крім того, у Вашингтоні В.Янукович підтримав ініціативу Президента США зі зміцнення ядерної безпеки у світі. "Ми частково обговорили цю проблему, яка є у світі. Я ухвалив для себе рішення підтримати Президента Обаму, його ініціативу зі зміцнення ядерної безпеки", - зазначив Президент України під час робочого ланча з представниками американських ділових кіл.

У свою чергу США виділили Україні $250 млн. на забезпечення безпеки Чорнобильської АЕС. Також Президент України під час зустрічі з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном ставив питання про те, щоб країни, які взяли на себе зобов'язання з добудування об'єкта "Укриття" на Чорнобильській АЕС, "пригадали про свої зобов'язання і все-таки заплатили Україні". Заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман зазначила, що "досі ніхто про це не говорив, тому що Генсек каже: я навіть не знав, що хтось ще щось повинен Україні".

Після урочистої церемонії покладення квітів до пам'ятника Тарасу Шевченка у Вашингтоні В.Янукович трохи поспілкувався з представниками української спільноти США. Відповідаючи на питання щодо майбутнього України, Президент висловив впевненість у тому, що наша держава успішно буде розвиватися. "Ми будемо долати кризу, об'єднувати суспільство, зміцнювати державу. Будемо проводити політику з відстоювання національних інтересів", - наголосив В.Янукович.

Категорія: Зовнішня політика | Переглядів: 1154 | Додав: Maxim | Теги: Політка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]